Spring over hovedmenu

Østjysk samarbejde skal sikre CNC-arbejdskraft til industrien

Udsendt 20-09-2022

Der er stor travlhed i metalbranchen, og virksomhederne efterspørger kvalificerede medarbejdere med kompetencer inden for området, som kan understøtte den videre vækst. En jobrettet kompetenceindsats skal derfor være medvirkende til at imødekomme de mangeludfordringer, der er på området.

Intensivt fokus på mangel- og kompetenceudfordringer

En af RAR Østjyllands målsætninger er at imødekomme mangel- og kompetenceudfordringer inden for blandt andet industrien. Det skyldes, at metalvirksomheder i Østjylland i høj grad mangler medarbejdere med kompetencer indenfor CNC-maskinbearbejdning.

På foranledning af det regionale arbejdsmarkedsråd, RAR Østjylland, og på baggrund af den stigende efterspørgsel på CNC-kvalifikationer har fire jobcentre i Østjylland og Arbejdsmarkedskontor Midt-Nord i samarbejde med Mercantec sammensat et hold af ledige til et CNC kursusforløb med både teori og praksis.

Forløbet består af et seks ugers opkvalificeringsforløb på Mercantec, som er efterfulgt af en fire ugers praktik i en virksomhed. Det giver de ledige et godt indblik i branchen samt opnåelse af de relevante kompetencer for at få foden inden for i en metalvirksomhed.

På nuværende tidspunkt er der 13 ledige fra de fire jobcentre tilmeldt, og der er samtidigt 13 virksomheder, der udbyder praktikpladser. Forløbet bliver understøttet af Dansk Metal, som har stort fokus på at sikre efterspørgslen på kvalificeret arbejdskraft. Hos Mercantec er de begejstrede for samarbejdet, og John Hansen, der er uddannelseschef, udtaler:

”Vi ønsker at støtte industrien bedst muligt ved at udbyde opkvalificering inden for CNC-bearbejdning, som er et område, der er stor efterspørgsel på, og det skaber gode job- og praktikmuligheder for de ledige, der er tilmeldt forløbet”.

Stærk model for mangelindsats på tværs af RAR områder

Modellen for opkvalificeringsforløbet er oprindeligt først anvendt i RAR Nordjylland i 2021, men er efterfølgende også blevet udrullet i Øst- og Vestjylland i efteråret 2022. Formand for RAR Østjylland, Jesper Thorup udtaler:

”Det er vigtigt, at vi kan samarbejde på tværs og lære af hinandens gode modeller og erfaringer. Især når det er inden for brancher med landsdækkende udfordringer, der mangler medarbejdere med de rette kompetencer. Det her er et godt eksempel på, hvor meget vi kan, når vi løfter i flok - og på den måde spiller hinanden gode”. Den eneste forskel, der er på CNC opkvalificeringsforløbene i de forskellige RAR områder, er uddannelsesinstitutionerne, som udbyder undervisningen til opkvalificering på området.

Nærmere oplysninger:

  • Jesper Thorup, formand for RAR Østjylland, tlf. 2845 5405
  • Anders Stryhn, arbejdsmarkedsdirektør, AMK Midt-Nord, Tlf. 72 22 36 02

Østjysk samarbejde skal sikre CNC-arbejdskraft til industrien - 2022-09-20 -(pdf) (nyt vindue)