Spring over hovedmenu

Ny medarbejder eller kollega? – Handicap er ingen barriere!

RAR Østjylland, Vestjylland og Nordjylland satte på fyraftenskonferencen den 2. december på Grundfos i Bjerringbro fokus på handicap og beskæftigelse.

80 deltagere mødte frem til fyraftensarrangement mandag den 2. december kl. 14.00-16.30 på Grundfos i Bjerringbro. Her fik deltagerne viden og inspiration til at ansætte en medarbejder med handicap, og hørte andre virksomheders erfaringer. Konferencen var fortrinsvis rettet mod virksomheder med adresse i Nord- og Midtjylland. Spørgsmålet i invitation lød bl.a.:

- Har du overvejet, om din næste dygtige medarbejder kan have et handicap? Og er dét et problem?

Handicap behøver ikke at være en barriere, når du skal ansætte din nye medarbejder! Det går godt på det danske arbejdsmarked. Men de gode tider betyder også, at flere brancher oplever udfordringer med at rekruttere arbejdskraft. Og netop her ligger der et stort uudnyttet potentiale for rekruttering af arbejdskraft blandt mennesker med handicap.

Program:  

 • 14.00 Velkomst
 • 14.05 Indflyvning og præsentation af dagens program
  - Ved RAR-formand Hans A. Sørensen (RAR Østjylland)
 • 14.10 Oplæg fra Grundfos
  - Ved Mogens Lindhard, Senior Manager, Group Social Responsibility
 • 14.35 Oplæg fra Creative Company
  - Ved Peter Nørgaard, grundlægger og bestyrelsesmedlem
 • 14.55 Fokuser på kompetencer! Ansættelse af medarbejdere med handicap
  - Ved Cabi
 • 15.10 Hvilke handicapkompenserende ordninger findes der?
  - Ved Specialfunktionen Job & Handicap
 • 15.15 Pause med mulighed for netværk og besøg på caféstande - vi serverer lidt godt til ganen
 • 15.45 Oplæg ved Ulrik Wilbek
  - Borgmester i Viborg Kommune og medlem af det Centrale Handicapråd
 • 16.15 Opsamling og tak for i dag
  Ved RAR-formand Lars Christensen (RAR Nordjylland)
 • Afslutning med sandwich

Rådsformand John Hermansen (RAR Vestjylland) var ordstyrer på konferencen.

Konferencen var arrangeret - som del af Jobugen - af RAR Nordjylland, RAR Østjylland, RAR Vestjylland og AMK Midt-Nord. Udover virksomhederne var der inviteret en repræsentant for hvert af de 30 jobcentre i Nord- og Midtjylland samt samt repræsentanter fra de tre RAR. 

Sted: Grundfos, The Poul Due Jensen Academy, Poul Due Jensens Vej 21, 8850 Bjerringbro.

Reportage fra konferencen:

- Vi skal tænke løsninger for at få handicappede i job. 

Det går godt på det danske arbejdsmarked. Beskæftigelsen har aldrig været højere. Alligevel har personer med handicap en lavere beskæftigelsesgrad end personer uden handicap – cirka hver anden er i job, mod otte ud af ti blandt personer uden handicap. Samtidig florerer der fortsat mange fordomme om, hvad personer med handicap kan bidrage med.

Derfor var godt 80 deltagere - repræsentanter for jobcentrene, kommunerne, handicaporganisationer og virksomheder - samlet på Grundfos mandag den 2. december til fyraftenskonference for at sætte fokus på, at der er en uudnyttet arbejdskraft-ressource i at tænke handicappede ind som en del af medarbejderstaben.

Dagens hovedtaler var borgmester i Viborg, medlem af det centrale handicapråd og tidligere landstræner for både herre- og kvindehåndboldlandsholdet Ulrik Wilbek, og han pegede netop på vigtigheden af at fokusere på kompetencer og muligheder frem for på begrænsninger. Også Peter Nørgaard fra Creative Company pegede på muligheder, og repræsentanter for CABI og til specialfunktionen for job og handicap gav konkrete anvisninger på, hvordan man som virksomhed løser de udfordringer, der måtte være, når en ny medarbejder har et handicap.

At arrangementet foregik på Grundfos, var i øvrigt ingen tilfældighed: Netop Grundfos har i godt 50 år arbejdet med social ansvarlighed og derfor ansat personer med handicap i virksomheden. Mogens Lindhard fra Grundfos fortalte om virksomhedens motivation, praksis og erfaringer.

Formand for RAR Nordjylland Lars Christensen rundede dagen af med følgende opfordring:

- Det betaler sig at åbne øjnene for alle potentialer, når det gælder rekruttering og beskæftigelse. Der er behov for kvalificeret arbejdskraft. Beskæftigelsen stiger og ledigheden falder. Det giver ikke mening, at en stor gruppe står uden for arbejdsmarkedet. Så der skal lyde en opfordring til virksomheder, uddannelsesinstitutioner, jobcentre, faglige organisationer med flere: Giv det en chance! Alle skal med - for alles skyld! Bliv ved – pres på. Tænk kompetencer frem for handicap og begrænsninger.

Bag arrangementet stod RAR Nordjylland, RAR Østjylland og RAR Vestjylland i fællesskab. De tre RAR formænd kvitterede for stor imødekommenhed og indsats fra Grundfos. Det gør en forskel, når en stor virksomhed går forrest.

Arrangementet var led i en landsdækkende jobuge, der netop sætter fokus på at ansætte personer med handicap i virksomhederne. Jobugen, der skal løbe i uge 49 over de næste tre år, er finansieret af satspuljemidler.

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte AMK Midt-Nord, der er sekretariat for de Regionale Arbejdsmarkedsråd i Midt- og Nordjylland på tlf. Tlf. 72 22 36 00 eller mail: amkmidt-nord@star.dk

Program og invitation i printbart format (pdf) (Nyt vindue) 

Sidst opdateret: 22-05-2023