Spring over hovedmenu

Flere job til ledige, når vi samarbejder på tværs

15-09-2023

Virksomheder mangler arbejdskraft, og ledige skal hurtigt i job. Derfor er RAR Vestjylland særligt opmærksom på den gode jobformidling i a-kasser og jobcentre. Rådet har blandt andet haft besøg af Jobcenter Ikast-Brande og 3F Holstebro. Begge har inspireret med eksempler på, hvordan de arbejder med jobformidling. ”Sammen om job” er et af de spændende, nye initiativer, RAR er blevet præsenteret for.

Flere job til ledige, når vi samarbejder på tværs - nyhed i printvenligt format (pdf) (Nyt vindue)

”Sammen om job” styrker formidling af job til ledige ved at udvikle samarbejdet mellem a-kasser. Det er HK, 3F, Blik & Rør, BUPL, Dansk Metal, Din faglige A-kasse, FOA, Malerforbundet, NNF, Socialpædagogerne, Teknisk Landsforbund og Dansk El-forbund, der står bag initiativet, som har fået puljemidler fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR).

RAR Vestjylland følger projektet med stor interesse, fordi ledige øger deres chancer, hvis de præsenteres bredt for job fra flere brancher og fag.

Hvorfor fungerer samarbejdet i praksis?

Lone Bjørnkjær, der er jobformidler hos HK MidtVest, forklarer: ’Her i MidtVest er vi godt i gang med tværfaglig jobformidling. Alle jobformidlere fra de forskellige fagforeninger og a-kasser mødes ca. én gang i kvartalet, hvor vi deler vores erfaringer, gode idéer og inputs.’

En ny digital platform, Fagjob, gør det muligt. FagJob fungerer som en jobportal og et værktøj, der understøtter a-kassernes jobformidling.

’Vi kan formidle job på tværs af a-kassernes faglige områder. Det betyder bedre service til arbejdsgivere, der mangler medarbejdere uden for vores fagområde, og til medlemmer, der ønsker at skifte fagområde’, forklarer Lone Bjørnkjær. ’FagJob’ er et spændende værktøj – vi har lettere ved at formidle job på tværs og hjælpe medlemmerne med at udforske nye karrieremuligheder’.

Hos 3F, Holstebro, tilføjer A-kasseleder Tina Alster: Vi er rigtig glade for samarbejdet mellem a-kasserne i forhold til jobformidling. Vi forsøger aktivt at etablere samtaler mellem vores medlemmer og andre a-kasser i de tilfælde, hvor vores medlemmer ønsker at skifte branche eller er interesserede i at høre om andre arbejdsområder eller uddannelser’.

Formand for RAR Vestjylland, Klaus Helmin-Poulsen, der også er a-kasseleder i 3F, mener, at ’Sammen om job’ er et godt eksempel på den type samarbejde, der skal til for at møde de skiftende behov på arbejdsmarkedet. Vi mangler arbejdskraft. Derfor er det en kæmpe fordel, at dem, der bliver ledige, får præsenteret mulighederne i andre brancher, hvis det er der, jobbet er. Det kræver indsigt i jobfunktioner og kompetencer. Og det har a-kasserne.’

Inspiration til nye karriereveje er et andet element i et styrket samarbejde mellem a-kasserne. Onsdag den 13. september var der godt besøgt på inspirations- og karrieredagen for ledige hos HK MidtVest i Herning i et samarbejde mellem 3F, BUPL, FOA, SL, HK, Dansk Metal og NNF. Temaerne var brancheskift, vejledning om jobmuligheder samt muligheder for kurser og opkvalificering.

Kerneelementer i ’Sammen om job’

  • Projektet ’Sammen om job’ fokuserer på at styrke a-kassernes virksomhedsservice og formidling af job på tværs af a-kassernes fagområder. Det betyder flere jobmuligheder til ledige medlemmer, fordi a-kasserne i det nye samarbejde kan formidle bredere til virksomheder og brancher.
  • En vigtig del af projektet er at udnytte digitale værktøjer mere og bedre i a-kassernes jobformidling. Det foregår gennem FagJob, en platform, hvor a-kasser kan dele jobordrer på tværs og anmode om hjælp fra andre a-kasser til at finde relevante kandidater.
  • ’Sammen om job’ påvirker a-kassernes dialog med medlemmerne, fordi man får fokus på kompetencer, der kan bruges i flere typer job. Det kan åbne for bredere og måske nye jobmuligheder i andre brancher og fag.

Nærmere oplysninger:

  • Klaus Helmin-Poulsen, formand for RAR Vestjylland, tlf. 5085 5032
  • Anders Stryhn, direktør AMK Midt-Nord, 7222 3602

Flere job til ledige, når vi samarbejder på tværs - nyhed i printvenligt format (pdf) (Nyt vindue)